Cum să cumperi acțiuni la bursă? Probabil ți-ai pus această întrebare în ultima perioadă deoarece tranzacționarea acțiunilor la bursă este din ce în ce mai populară în România, acestea fiind activul care oferă un echilibru optim între riscul pe care un investitor și-l asumă pe piața de capital și câștigul potențial pe care îl așteaptă.
În funcție de apetitul mai mare sau mai mic față de risc, investitorii au la dispoziție mai multe modalități prin care pot cumpăra acțiuni:
- acțiunile cu deținere
- acțiunile fracționate
- acțiunile CFD
În continuarea acestui articol vom detalia cele trei modalități diferite prin care poți să cumperi acțiuni la bursă.
1. Ce sunt acțiunile cu deținere?
O acțiune reprezintă o unitate de proprietate asupra unei companii care a decis să vândă un anumit procent din aceste unități de proprietate. Atunci când deții o acțiune (sau mai multe) în cadrul unei companii, devii acționar al acelei companii și dobândești dreptul de a câștiga, în schimbul investiției, o parte din viitoarele câștiguri ale firmei sub formă de dividende. De asemenea, poți câștiga dreptul de a face parte din adunarea generală a acționarilor și de a vota în cadrul acesteia.
Cumpărarea de acțiuni la bursă, la fel ca orice investiție pe piața de capital, are drept scop obținerea unui profit. Acesta se poate realiza, pe de o parte, prin creșterea în valoare a acțiunilor de-a lungul timpului (generând astfel creșterea portofoliului) și, pe de altă parte, prin distribuirea dividendelor.
Dividendele reprezintă sume din profitul net al companiei care sunt plătite acționarilor la sfârșitul unui an financiar. De regulă, acestea sunt distribuite în numerar însă pot fi plătite și sub forma unor acțiuni suplimentare în cadrul companiei.
Pentru a-ți maximiza câștigul atunci când investești în acțiuni, trebuie să te asiguri că tranzacționezi alături de cel mai bun broker de acțiuni din România. Comisionul perceput de către broker joacă un rol important în evoluția portofoliului de investiții, astfel încât este de preferat un comision cât mai mic. Din acest punct de vedere XTB este, probabil, cel mai competitiv broker de acțiuni, oferind clienților săi comision 0% pentru acțiunile și ETF-urile cu deținere. Un comision de 0.2% este perceput de către XTB doar în cazul în care este depășit pragul de 100 000 EUR/lună, iar aceasta limită se resetează în fiecare lună. Dimensiunea minimă a unui ordin este de 10 EUR.
Pe lângă comision, impozitul reținut în urma unui câștig reprezintă un alt criteriu important în alegerea brokerului de acțiuni. Și din acest punct de vedere XTB prezintă un avantaj și anume că, fiind rezident fiscal în România, clienții săi beneficiază de noua lege de impozitare. Cu alte cuvinte, dacă un trader obține profit în urma unei tranzacții, va trebui să plătească un impozit de 1% în cazul în care poziția a fost menținută deschisă pe o perioadă mai mare de 365 zile. Dacă ordinul a fost deschis pe o perioadă mai mică de 365 zile, impozitul datorat este de 3%. Mai mult decât atât, traderul nu mai este nevoit să completeze declarații pentru reținerea impozitului, acesta fiind reținut la sursă.
O altă facilitate cu care XTB vine în sprijinul clienților săi este evitarea dublei impozitări pentru dividendele generate de tranzacționarea acțiunilor americane prin completarea formularului W8BEN. Astfel, traderii care încasează dividende în urma investițiilor în acțiuni din SUA beneficiază de un impozit de 10% în loc de 30%.
Dimensiunea minimă a unui ordin de doar 10 EUR/USD face ca investițiile în acțiuni alături de XTB să fie accesibile oricui. Nu în ultimul rând, suportul în limba română și menținerea fondurilor clienților în conturi segregate astfel încât acestea nu părăsesc țara fac ca XTB să fie partenerul ideal al traderilor de acțiuni din România.
Este XTB cel mai bun broker acțiuni cu deținere din România?
Aceasta este o întrebare la care fiecare investitor trebuie să își răspundă în urma analizei atente a brokerilor de acțiuni din România. Pentru a trece rapid în revistă punctele forte ale acestui broker, trebuie să menționăm:
- Comision 0% pentru acțiunile și ETF-urile cu deținere în cazul tranzacțiilor de sub 100 000 EUR/lună;
- Impozit de 1% în cazul în care poziția a fost menținută deschisă pe o perioadă mai mare de 365 zile;
- Evitarea dublei impozitări pentru dividendele generate de tranzacționarea acțiunilor americane;
- Dimensiunea minimă a unui ordin de doar 10 EUR/USD;
- Suport în limba română atât telefonic, cât și prin email sau chat;
- Menținerea fondurilor clienților în conturi segregate.
Beneficiind de aceste avantaje, clienții XTB pot tranzacționa peste 3500 de acțiuni și ETF-uri cu deținere, pe 16 cele mai importante piețe internaționale.
Totuși, în cazul în care consideri că unele acțiuni sunt prea scumpe, poți opta pentru acțiunile fracționate.
2. Ce sunt acțiunile fracționate?
O acțiune fracționată reprezintă o porțiune sau fracție dintr-o acțiune întreagă, astfel încât poți investi într-o acțiune chiar și atunci când nu îți permiți să plătești prețul întreg al acesteia.
Acțiunile fracționate funcționează, din multe puncte de vedere, ca acțiunile cu deținere. Astfel, atunci când deții acțiuni fracționate primești dividende proporțional cu fracțiile deținute. De exemplu, dacă ai cumpărat 0.5 acțiuni la compania XYZ iar această companie decide să plătească dividend de 10 USD per acțiune, vei beneficia de un dividend în valoare de 5 USD (0.5*10). În schimb, achiziționarea acțiunilor fracționate nu îți conferă drept de vot în cadrul Adunării Generale a Acționarilor, cum se întâmplă în cazul acțiunilor cu deținere. Cu excepția acestui fapt, acțiunile fracționate pot fi cumpărate și vândute exact în același mod ca și acțiunile cu deținere.
În situația în care deții două jumătăți dintr-o acțiune, acestea pot fi transformate într-o acțiune completă. Astfel, ai posibilitatea de a converti acțiunile fracționate în acțiuni întregi, dobândind în acest mod toate drepturile care decurg din deținerea acestor acțiuni întregi (inclusiv dreptul de a participa la Adunarea Generală a Acționarilor). Marele avantaj al fracțiilor este că poți începe cu o sumă mică de bani (minim 10 euro în cazul XTB), nefiind obligat să plătești prețul întreg al acțiunii respective.
Ce avantaje au acțiunile fracționate?
- Accesibilitatea – acțiunile fracționate îți permit să investești atât cât dorești, nemaifiind condiționat de prețul unui ETF sau al unei acțiuni. Piețele financiare devin astfel extrem de accesibile deoarece nu mai ai nevoie de sume mari de bani pentru a achiziționa acțiunile pe care le dorești.
- Dividendele – atunci când cumperi acțiuni fracționate beneficiezi de dividende proporționale cu numărul de fracții deținute. Astfel, nu este nevoie să deții o acțiune întreagă la o companie pentru ca aceasta să îți plătească dividende.
- Flexibilitatea – posibilitatea de a investi în acțiuni cu sume mici îți permite să ai un control sporit asupra propriilor investiții și astfel să îți îndeplinești obiectivele financiare.
- Diversificarea – faptul că poți achiziționa fracții de acțiuni îți permite să investești într-o gamă variată de acțiuni și ETF-uri, astfel încât îți poți diversifica portofoliul de investiții.
Cât este de avantajoasa tranzacționarea acțiunilor fracționate din punct de vedere al costurilor? Acest lucru diferă de la un broker la altul, în funcție de comisioanele pe care le aceștia le percep. De exemplu, XTB le oferă clienților săi oportunitatea de a investi în acțiuni fracționate cu zero comision pentru un rulaj lunar de până în 100 000 euro. O dată depășit acest prag, comisionul perceput este de 0.2%.
3. Ce sunt acțiunile CFD ?
CFD-urile (contracte pentru diferență) sunt produse financiare care îți permit să pariezi pe creșterea sau scăderea unui activ suport fără a-l deține vreodată. Atunci când plasezi ordine pe CFD-uri, tranzacționezi pe un produs derivat. Aceasta înseamnă că nu deții titlurile cu privire la care speculezi.
Activul de bază poate fi, de exemplu, un indice, o pereche valutară sau o acțiune. Să luăm cazul CFD-urilor pe acțiuni. Cumpărătorul unei acțiuni cu suport CFD mizează, adică deschide un ordin, pe creșterea acțiunii respective (activul suport), în timp ce vânzătorul mizează pe scăderea acesteia, știind că un CFD are o evoluție similară cu cea a activul său suport. Când poziția este închisă, câștigi sau pierzi diferența dintre prețul de cumpărare al CFD-ului și prețul de vânzare al acestuia.
Principala particularitate a CFD-urilor este efectul de levier. Acesta este un multiplicator al câștigurilor sau pierderilor pe care brokerul îl oferă investitorilor. Dacă, de exemplu, deții 100 euro în contul de tranzacționare, un levier de 20 îți permite să deschizi o poziție de 2000 euro (20*100). Pe de altă parte, însă, efectul de levier poate amplifica și pierderile, existând riscul ca balanța din cont să fie pierdută în totalitate în cazul în care portofoliul nu este gestionat corespunzător.
Acțiunile CFD sunt adesea folosite ca mijloc de hedging. Cu alte cuvinte, dacă ai în portofoliul tău acțiuni la o companie pe care le deții pe termen lung, iar prețul acelei acțiuni scade, poți să îți protejezi portofoliul printr-un ordin de vânzare prin intermediul unui CFD care are la bază acțiunea respectivă. În felul acesta, profitul marcat pe tranzacția de vânzare va îngheța temporar pierderea înregistrată pe tranzacția de cumpărare.
Și în cazul acestui tip de instrument financiar este important ca brokerul alături de care tranzacționezi să fie un partener de încredere. Astfel, atunci când alegi brokerul alături de care intenționezi să investești în acțiuni, trebuie să te asiguri că acesta are în oferta sa acțiunile care te interesează, la costuri avantajoase. De exemplu, XTB propune spre tranzacționare peste 1900 CFD-uri pe acțiuni de pe cele mai importante piețe internaționale cu 0% comision. Există, însă, un markup inclus în spread de 0.15% la deschidere și 0.15% la închidere.
Disclaimer
CFD-urile sunt instrumente complexe și au un risc ridicat de a pierde rapid bani din cauza efectului de levier. 72-89% din conturile investitorilor de retail pierd bani atunci când tranzacționează CFD-uri cu acest furnizor. Ar trebui să luați în considerare dacă înțelegeți modul în care funcționează CFD-urile și dacă vă puteți permite să vă asumați riscul ridicat de a vă pierde banii.
Asemănări și deosebiri între acțiunile cu deținere, acțiunile fracționate și acțiunile CFD
Produs | Acțiuni și ETFs cu deținere | Acțiuni și ETFs fracționate | Acțiuni și ETFs CFD |
Este instrument derivat | nu | nu | da |
Efect de levier | nu | nu | da |
Oferă dividende | da | da | Da (echivalentul) |
Taxă de mentenanță | nu | nu | da |
Permite vânzare în lipsă? | nu | nu | da |
Disponibil in xStation? | da | da | da |
Care este cea mai bună platformă de tranzacționare acțiuni?
Indiferent de modalitatea în care dorești să investești în acțiuni, alegerea celei mai bune platforme de tranzacționare acțiuni nu este un lucru ușor deoarece piața este vastă. Nu toți brokerii au aceleași valori, astfel încât trebuie să-ți faci timp pentru a-l alege pe cel potrivit deoarece succesul investiției tale depinde de el.
În urma unor analize riguroase pe criterii precum securitatea, reglementarea, ușurința în utilizare, comisioanele și activele oferite, concluzia noastră este că XTB dispune de cea mai bună platformă pentru protecția utilizatorilor. Sistemul de conturi segregate, însăși existența de peste 20 de ani pe piețele financiare, reglementările internaționale, posibilitatea de a tranzacționa numeroase acțiuni fără comision fac ca XTB să se claseze în categoria celor mai buni brokeri de acțiuni din România.