Originally posted 2020-12-13 22:15:15.
Tranzacționarea, cunoscută și sub denumirea de trading, a devenit în ultima perioadă o activitate online care face furori în rândul investitorilor. Traderii profesionali sau de retail care își folosesc banii cu scopul de a cumpăra și de a vinde active financiare sunt acum din ce în ce mai numeroși.
Totuși, înainte de a-ți investi banii în tranzacționare, este important să cunoști bazele acestui proces, mai ales dacă ești începător. Printre elementele importante de care trebuie să ții cont se numără și alegerea contului de trading.
Descoperă pe parcursul acestui articol tot ce trebuie să știi pentru a alege cel mai bun cont de trading pentru începători.
Ce Este un Cont de Trading?
Chiar dacă tranzacționarea online este atât de populară în prezent, există în continuare numeroase persoane care încă nu știu ce este un cont de trading. Acesta este, în realitate, un cont financiar deschis prin intermediul unei societăți de investiții, mai exact prin intermediul unui broker.
Având același mod de funcționare ca al unei bănci, acestea se deosebesc totuși din anumite puncte de vedere. Contul de tranzacționare îi permite titularului său să tranzacționeze diverse active disponibile pe piețele financiare precum perechile valutare, acțiunile, obligațiunile sau indicii bursieri. Titularul contului va putea să negocieze și să dețină titlurile pe piețele financiare prin intermediul brokerului.
Un cont de tranzacționare pentru începători va trebui, așadar, să le permită investitorilor care debutează pe piețele financiare să facă un prim test înainte de a începe să investească bani reali. În consecință, un cont demo face parte dintre cele mai bune alternative pentru începători.
Particularitățile unui Cont de Tranzacționare pentru Începători
Contul de trading pentru începători prezintă numeroase particularități prin care se diferențiază față de un cont profesional. Înainte de toate, cel dintâi este destinat în mod special traderilor care se află la primul contact cu piețele financiare.
De asemenea, acesta poate fi închis sau șters cu ușurință, fără să fii obligat să plătești taxe sau comisioane de închidere. Astfel, în momentul în care traderul se simte pregătit să investească pe piața reală, acesta poate trece cu ușurință de la un cont demo la un cont real, fără să fie nevoit să se supună unei proceduri îndelungate sau să plătească o anumită sumă.
În ceea ce privește fiscalitatea unui cont, fiind vorba despre o activitate comercială, traderul trebuie să plătească impozitele care au legătură cu acest cont de tranzacționare. Astfel, este obligatoriu ca acesta să își declare contul de trading la ANAF prin completarea declarației unice privind impozitul pe venit și contribuțiile sociale datorate.
Cum Funcționează un Cont de Trading?
Un cont de trading funcționează ca un cont propriu, traderul investindu-și în acesta capitalul propriu. Fiind vorba de o investiție online, acesta va putea să își negocieze activele financiare oriunde s-ar afla și în orice moment. Anumiți traderi experți fac din această activitate o meserie în adevăratul sens al cuvântului. Conturile de tranzacționare se pot dovedi foarte rentabile, mai ales atunci când descoperi acea strategie care ți se potrivește cel mai bine, aducându-ți profit.
Pentru a alege cel mai bun cont de trading trebuie să începi prin a alege cel mai bun broker deoarece trebuie să te înregistrezi pe site-ul unui broker pentru a-ți putea deschid un cont de tranzacționare online.
Categoriile de Conturi pentru Începători
Atunci când vorbim de un cont pentru începători, cele două categorii care ne vin în minte sunt contul demo și contul real. În cele mai multe cazuri, brokerii propun aceste două alternative clienților lor în funcție de nevoile, competențele și nivelul acestora de pregătire. Totuși, există și alte categorii: conturi standard, conturi micro, conturi pro, precum și tipurile cele mai particulare, precum contul islamic.
Contul Real
Un cont real este acel cont care îi permite traderului să aibă acces la piețele financiare în mod direct, precum și să dețină, să negocieze și să dobândească active financiare. Cunoscut și sub numele de cont live, acesta implică tranzacționarea cu bani reali.
Astfel, contul real se adresează investitorilor experimentați care au deja suficientă experiență încât să își permită să își riște banii pe piețele financiare reale. Aproape întotdeauna traderilor li se recomandă să treacă pe un cont real doar după ce au obținut rezultate coerente și avantajoase pe un cont demo.
Contul Demo sau Demonstrativ
Contul demo de tranzacționare este un cont de practică ce le permite traderilor începători să testeze condițiile oferite de o anumită platformă de tranzacționare. Este, așadar, un instrument pedagogic care le permite traderilor debutanți să testeze tranzacționarea activelor financiare și să își dezvolte strategia de tranzacționare. Astfel, posesorul unui cont demo va avea acces la bani fictivi pe care îi va putea folosi pentru a cumpăra și pentru a vinde active fără să își riște capitalul.
De asemenea, un cont demo le permite atât traderilor începători, cât și celor experimentați, să testeze un broker. Aceștia pot descoperi astfel condițiile de tranzacționare ale unui broker într-un mediu asemănător pieței reale, însă complet lipsit de riscuri. Contul demo este întotdeauna gratuit. Pentru a le permite investitorilor să tranzacționeze folosind bani reali, brokerul le poate pune la dispoziție conturi cu bonus. Acest bonus poate varia între 500€ și 100 000€. Contul cu bonus fără depozit face parte dintre cele mai bune opțiuni pentru traderii începători.
Contul Micro
Asemenea contului demo, și contul micro sau mini se poate dovedi ideal pentru debutanți. Într-adevăr, acesta le permite celor care fac primii pași în lumea tranzacționării să folosească sume foarte mici, evitând astfel să își riște întregul capital. Contul micro este, de asemenea, o modalitate foarte bună prin care traderul poate experimenta tranzacționarea pe o anumită platformă, testa un anumit broker sau prin care își poate ameliora strategiile de trading într-un mediu aproape identic cu piața reală.
Scopul unui cont micro sau mini este așadar de a le permite investitorilor să tranzacționeze pe piețele financiare precum o fac traderii experimentați pe un cont profesional. Aceasta este ocazia traderilor începători de a experimenta tranzacționarea în același mod în care o face un trader profesionist, fără să riște totuși un capital important.
Contul Standard
Contrar unui cont micro sau demo, contul standard este ideal pentru persoanele care doresc să experimenteze tranzacționarea tradițională. Cel mai adesea, acesta propune opțiuni de bază, precum și comisioane și condiții de trading avantajoase pentru strategiile de tranzacționare obișnuite. Există numeroși brokeri care propun conturi de tranzacționare standard, cum ar fi XTB, Avatrade sau FXCM. Astfel, dacă ești un trader începător, contul standard poate fi o alternativă foarte bună. Totuși, cum riscurile pot fi semnificative, este important să ai cunoștințe de tranzacționare înainte de a începe.
Contul Profesional
Aici este vorba despre un cont destinat traderilor profesioniști și investitorilor experimentați. Astfel, acest tip de cont nu este recomandat începătorilor. Avantajul unui cont profesional este că acesta vine adesea la pachet cu o gamă foarte largă de instrumente financiare. În plus, un trader experimentat poate aplica numeroase strategii de tranzacționare. În ciuda faptului că nu este recomandat pentru traderii începători, poate fi totuși extrem de interesant să descoperi toate funcționalitățile pe care acesta le propune.
Contul Islamic
Dintre diversele categorii de conturi de trading, menționăm și contul islamic. Acest tip de cont este destinat persoanelor de religie musulmană. El este, de fapt, un cont fără swap, adică un cont unde nu este percepută dobândă pentru închiderea unei tranzacții pe timpul nopții. Astfel, traderul va putea să mențină o poziție deschisă oricât dorește, fără să fie nevoit să plătească swap-ul. Acest tip de cont de trading nu este, însă, propus de toți brokerii.
Tipuri de Conturi de Trading în Funcție de Modul de Execuție a Ordinelor
Atunci când vorbim de tipuri de conturi de trading, trebuie să distingem între conturi dealing desk și conturi no dealing desk. Adesea uităm această caracteristică, însă este totuși un factor important de care trebuie să ținem cont, mai ales atunci când alegem un cont pentru începători. Această alegere poate avea impact direct asupra costurilor de tranzacționare, a comisioanelor și spread-urilor.
Contul Market Maker
Un cont propus de un broker market maker nu este sub nicio formă recomandat începătorilor. Având în vedere faptul că brokerul joacă rolul intermediarului între trader și piața financiară, acesta caută în general să își satisfacă în primul rând propriul interes, și abia în ultimă instanță pe cel al traderului. Astfel, pentru a asigura reușita propriei strategii de tranzacționare, traderul trebuie neapărat să stăpânească piața financiară și să știe să își gestioneze investițiile. Ceea ce nu este întotdeauna cazul unui trader începător.
Contul ECN și STP
Conturile ECN și conturile STP sunt conturi no dealing desk. În aceste cazuri, brokerul nu joacă rolul de intermediar. Acesta direcționează ordinul plasat de către trader direct către furnizorul de lichidități. Aceste conturi sunt mai avantajoase pentru debutanți deoarece aplică direct prețurile prevăzute de piață. Astfel, este mai ușor pentru traderul începător să aplice cât mai bine strategia de tranzacționare. Tehnologia folosită pe un cont ECN este aceeași ca cea folosită pe un cont STP. Diferența între cele două conturi constă în special în modul în care ordinele de tranzacționare sunt direcționate.
Conturile PAMM și MAM
În funcție de modul de gestionare a unui cont, există conturi PAMM (Percentage Allocation Module Management) și conturi MAM (Multi-Account Manager). Acestea le permit gestionarilor de fonduri să gestioneze mai multe conturi pornind de la un singur cont. Pierderile și profiturile realizate de către gestionar pe un cont de trading PAMM vor fi repartizate pe conturile Forex, de acțiuni sau de indici.
Sfaturi pentru Alegerea unui Cont pentru Începători
Alegerea unui broker este cu siguranță unul dintre punctele cheie în deschiderea unui cont. Într-adevăr, nu este simplu să faci alegerea potrivită dat fiind numărul mare de brokeri disponibili pe piață în prezent.
Traderul începător trebuie să își facă timp să își aleagă brokerul cu atenție. Primul lucru pe care trebuie să îl facă este să determine diversele tipuri de conturi pe care brokerul respectiv le propune. Este primordial să știi, de exemplu, dacă acesta propune un cont demo de tranzacționare care să îi permită traderului să testeze tranzacționarea în condiții reale de piață.
Cel mai bun broker pentru începători este un broker care oferă conturi cu oferte și condiții avantajoase de tranzacționare. Un cont demo Forex nelimitat ar fi ideal pentru trader, permițându-i acestuia să experimenteze tranzacționarea fără nicio constrângere cu privire la timp sau la bani.
De asemenea, deschiderea unui cont de trading trebuie să fie un proces simplu, care să le permită traderilor să acceseze cu ușurință piețele financiare. Fie că este vorba despre deschiderea unui cont demo, fie că este vorba despre deschiderea unui cont real, o procedură simplă și rapidă este întotdeauna de dorit.
Având în vedere numeroasele alternative disponibile pe piață, nu este întotdeauna ușor să identifici și să alegi un cont de trading. Mai ales atunci când ești începător, alegerea unui cont de trading poate dura destul de mult. În plus, utilizatorii nu au întotdeauna aceleași preferințe și aceleași nevoi. Totuși, pentru a-i ajuta pe începători să facă alegerea potrivită, le vom oferi în continuare câteva sfaturi:
1. Cunoașterea Instrumentelor Financiare Disponibile
Primele elemente pe care trebuie să le iei în considerare pentru a face alegerea potrivită sunt instrumentele financiare disponibile. Totul depinde de ceea ce dorești să tranzacționezi pe piețele financiare. Perechi valutare, indici, mărfuri, acțiuni sau ETF-uri sau acțiuni – toate acestea reprezintă o paletă foarte variată de instrumente financiare. Totuși, nu toate conturile oferă posibilitatea tranzacționării tuturor acestor instrumente. Acesta este motivul pentru care este foarte important să te informezi cu privire la ceea ce oferă un cont de trading.
2. Taxele și Comisioanele de Tranzacționare
În calitate de trader debutant, nu este întotdeauna ușor să faci o alegere din multitudinea de oferte și condiții propuse de către brokeri. Totuși, pentru a alege contul potrivit, este esențial să optezi pentru un cont cu cele mai bune comisioane. Chiar și atunci când folosește un cont demonstrativ, traderul va avea posibilitatea de a analiza taxele și comisioanele aplicate de broker.
Este vorba despre taxele de tranzacționare, taxele de deschidere și de închidere a unui cont, precum și de taxele de întreținere a contului. Condițiile oferite precum spread-urile și comisioanele trebuie de asemenea să fie luate în considerare atunci când alegi contul de trading. Într-adevăr, pentru orice trader, indiferent dacă este începător sau experimentat, este interesant să tranzacționeze pe un cont care presupune costuri reduse.
3. Platformele de Tranzacționare Propuse
Un broker le poate propune clienților săi una sau mai multe platforme de tranzacționare. O platformă foarte cunoscută în rândul traderilor este XStation, platforma propusă de brokerul XTB. Cu un design simplu și intuitiv, aceasta le oferă utilizatorilor posibilitatea de a tranzacționa peste 5400 de instrumente financiare, oriunde aceștia s-ar afla.
O platformă de trading fiabilă, ușor de utilizat, cu o interfață simplă și funcții inteligente este ideală pentru orice trader.
4. Calitatea Serviciilor și a Formărilor Propuse
Calitatea serviciilor face parte din categoria informațiilor cheie de care trebuie să ții cont atunci când dorești să deschizi un cont de tranzacționare. Un bun cont de tranzacționare este determinat prin prisma calității funcționalităților pe care le pune la dispoziția utilizatorilor săi.
Astfel, este important să știi dacă procesul de consiliere a clientului se face în mod corespunzător și dacă serviciul pentru clienți este disponibil ori de câte ori traderul are nevoie de ajutor. De exemplu, anumite opțiuni oferă posibilitatea de a contacta asistenți sau consilieri prin chat sau prin intermediul rețelelor de socializare (Twitter, Telegram, Facebook sau Whatsapp).
Componenta formare este de asemenea esențială pentru un trader începător. De asemenea, este important ca acesta să aleagă un cont care vine la pachet cu un program serios de formare. Un cont care îți permite să stăpânești bazele tranzacționării, funcționalitățile platformei și instrumentele de tranzacționare este, cel mai probabil, ceea ce cauți.
5. Nivelul de Securitate al Contului
Securitatea fondurilor depuse pe un cont de trading depinde de nivelul securității asigurate de către broker. Tranzacționând alături de un broker de încredere, vei evita să cazi pradă escrocheriilor deseori întâlnite pe piețele financiare.
Astfel, pentru a te asigura că fondurile tale sunt protejate, este important să alegi un broker reglementat de către autorități de reglementare financiară din lumea întreagă, precum FCA, CySEC, ASF etc. Dintre brokerii reglementați cunoscuți la nivel mondial prin prisma nivelului de securitate pe care îl oferă, amintim XTB, Avatrade, Vantage FX etc.
Cum Înveți să Folosești un Cont de Trading ?
Pentru a învăța să folosești cu ușurință un cont de trading, este esențial să te informezi cu privire la funcționalitățile acestuia. Cum poți face asta? Cum să acționezi? Cum să alegi un instrumentul financiar pe care să îl tranzacționezi? Cum să folosești instrumentele și indicatorii propuși pe cont? Totul se bazează pe cunoștințele pe care le ai în ceea ce privește tranzacționarea.
5 Reguli pentru a Începe să Tranzacționezi
Pentru a începe să tranzacționeze pe un cont de trading, orice începător trebuie să ia în considerare câteva reguli:
1. Înțelegerea Cunoștințelor de Bază în Tranzacționare
Înainte de a începe să tranzacționeze pe un cont, traderul trebuie să cunoască bazele tranzacționării. Acesta trebuie să înțeleagă, așadar, cum funcționează cumpărarea și vânzarea diverselor active financiare. De asemenea, traderul trebuie să cunoască instrumentele ce pot fi tranzacționate pe piețele financiare (perechi valutare, indici sau mărfuri) și să le identifice pe cele mai rentabile pentru el.
Printre noțiunile de bază cele mai importante, menționăm analiza tehnică și fundamentală. Orice decizie de tranzacționare trebuie să fie luată în urma unei analize bine elaborate. Nimic nu trebuie făcut la întâmplare.
2. Nu te Concentra Doar pe Câștiguri
Una dintre cele mai frecvente greșeli pe care le fac traderii începători este tendința acestora de a se concentra prea mult pe câștiguri, acordând în schimb prea puțin timp gestionării ordinelor de tranzacționare. Într-adevăr, chiar dacă obiectivul oricărui trader este maximizarea profiturilor în urma cumpărării și vânzării de active financiare, este esențial pentru un trader debutant să aibă cunoștințe de money management.
Pentru a limita pierderile, investitorul trebuie să dobândească noțiuni elementare de management și să urmeze o strategie particulară pentru a închide tranzacțiile pe un cont Forex, fie că este vorba de un cont demo sau de un cont real.
Broker | Instrumente și Piețe Disponibile |
| |
| |
| |
|
3. Învață să îți Controlezi Emoțiile
Stăpânirea de sine este adesea neglijată de către traderii debutanți. Totuși, acesta este un element important al tranzacționării online. Într-adevăr, tranzacționarea constă în dobândirea de active financiare cu ajutorul propriului capital.
Prin urmare, aceasta este o activitate de natură financiară care implică riscuri. Chiar dacă ai sentimentul că ești suficient de experimentat pentru a începe să tranzacționezi pe un cont real, încearcă să nu te lași copleșit de euforia investițiilor. Este de preferat să rămâi prudent și să te stăpânești pentru a evita eventualele pierderi.
4. Abordează o Strategie Simplă
Atunci când debutezi pe un cont de tranzacționare, cel mai bine este să folosești o strategie simplă. O abordare complicată, care conține prea multe detalii și prea multe condiții este mult mai dificil de urmat. În plus, cu cât strategia este mai complicată, cu atât sunt mai mici șansele ca aceasta să fie eficientă.
Pentru a se asigura că strategia pe care o folosește este eficientă, traderul o poate testa gratuit pe un cont de trading demonstrativ. Având în vedere numeroasele instrumente pe care le are la dispoziție, nu este întotdeauna ușor pentru un începător să își mențină strategia simplă. Cel mai important este ca acesta să rețină faptul că nu cantitatea de instrumente folosite este cea care trebuie să primeze, ci calitatea acestora și eficacitatea strategiei.
5. Informează-te Corect cu Privire la Brokerul Tău
Pentru un început promițător pe un cont de trading, investitorul trebuie să își cunoască bine brokerul alături de care tranzacționează. Acesta trebuie să se informeze cu privire la tipurile de conturi pe care brokerul le propune, în special conturile speciale cum ar fi contul Forex islamic, contul de trading offshore sau contul de acțiuni.
Psihologia Traderului care Reușește pe un Cont pentru Începători
Atunci când ești începător, nu este tocmai ușor să înțelegi ce înseamnă tranzacționarea online și, mai ales, modul în care poți obține rapid randament în urma investiției tale. Atunci când abia începi să tranzacționezi pe piețele financiare, este recomandat să ai în vedere faptul că totul se învață și că nimeni nu deține adevărul absolut.
Astfel, un trader începător trebuie să petreacă timp practicând pe un cont demo. Indiferent dacă este vorba de un cont Forex, un cont CFD sau un cont de acțiuni, practica este indispensabilă pentru a-ți ameliora competențele și strategia de tranzacționare. În calitate de începător, este necesar să îți acorzi timpul necesar pentru a învăța să folosești corect platforma de tranzacționare folosindu-te de un cont demo.
Care Este Cel Mai Bun Cont de Trading pentru Începători?
Pe lângă alegerea celui mai bun broker, traderul are nevoie de o platformă de tranzacționare. Indiferent dacă este începător sau profesionist, o platformă simplă și completă este întotdeauna ideală. Chiar dacă platforma depinde în special de broker, traderul trebuie să acorde acorde atenție alegerii platformei de tranzacționare, astfel încât să aleagă o platformă adaptată nevoilor sale.
Platforma XStation este una dintre cele mai populare în rândul traderilor, atât a celor începători cât și a celor avansați. XTB face parte din categoria brokerilor recunoscuți la nivel mondial, propunând clienților săi conturi demonstrative de tranzacționare.
Atât conturile demo cât și cele reale pun la dispoziția traderilor toate instrumentele și toți indicatorii tehnici care sunt esențiali în tranzacționare.
Câștigurile și Pierderile Potențiale pe un Cont de Trading
Ca orice investiție online, și tranzacționarea are drept scop final obținerea de profituri. Cu toate acestea, nu este recomandat ca un trader începător să se concentreze strict pe câștiguri. Este preferabil ca acesta să își acorde timp pentru a-și pune la punct strategia și, mai ales, să testeze această strategie pe un cont demonstrativ.
Pe de altă parte, atunci când începem să tranzacționăm diverse active financiare, pierderile sunt inevitabile. Astfel, este absolut esențial ca traderul să se pregătească pentru orice scenariu posibil. Acesta trebuie să nu uite că tranzacționarea este o activitate care implică riscuri și care nu presupune exclusiv obținerea de profituri.
În consecință, pentru a limita pe cât posibil pierderile financiare, este recomandat să înveți să tranzacționezi cu ajutorul unui cont demo.
Câți bani să Investești pe un Cont de Trading pentru Începători
Suma minimă ce trebuie depusă pe un cont de trading depinde de fiecare broker. Astfel, pentru a nu-ți pierde timpul pe o platformă de tranzacționare pe care nu ți-o permiți, este recomandat să analizezi sumele de bani necesare pentru a deschide un cont de tranzacționare real sau demonstrativ la diverși brokeri.
De asemenea, trebuie să stabilești suma pe care dorești să o investești atunci când vei începe să tranzacționezi pe un cont real. Suma minimă care trebuie depusă inițial poate varia între 0€ și 10000€, în funcție de brokerul ales. Astfel, alegerea pe care o vei face va fi direct influențată de suma pe care ești dispus să o riști, de obiectivele pe care le-ai setat cu privire la profit, precum și de strategia pe care dorești să o aplici.
Pentru a începe așa cum se cuvine, traderul trebuie să se limiteze la a investi sume mici și a alege opțiuni de tranzacționare adaptate propriilor competențe. Contul mini sau micro permite limitarea capitalului investit la un nivel minim, care să îi permită totuși să beneficieze de fluctuațiile pieței precum un trader profesionist.
Cu ajutorul unui cont demo, traderul poate începe tranzacționarea pe piețele financiare fără să își riște propriul capital. Într-adevăr, acest tip de cont este o alternativă gratuită care nu implică nicio investiție din partea traderului.
Avantajele și Dezavantajele unui Cont de Trading pentru Începători
Conturile de tranzacționare pentru începători sunt destinate celor care fac primii pași în acest domeniu al investițiilor. Acestea prezintă numeroase avantaje care fac viața unui trader începător mult mai ușoară. Totuși, ele prezintă și dezavantaje.
|
|
Programele de Formare pentru Folosirea Unui Cont de Trading
Pe lângă folosirea unui cont demo, traderul începător poate urma diverse programe de formare pentru a învăța să își gestioneze investițiile online. Într-adevăr, brokerii propun și secțiuni educative pe site-urile lor pentru a le permite începătorilor să se formeze cu privire la bazele tranzacționării și la folosirea platformelor de trading. Aceste secțiuni educative cuprind cel mai adesea articole, video-uri și tutoriale despre tranzacționare.
Ghiduri complete și bine elaborate sunt puse la dispoziția traderilor pentru ca aceștia să înțeleagă cu ușurință mecanismul de funcționare a tranzacționării. Pentru ca investitorii să afle mai multe despre gestionarea ordinelor de tranzacționare și despre elaborarea unei strategii particulare, programele de formare pentru începători includ și tutoriale despre folosirea indicatorilor tehnici și despre folosirea platformei de tranzacționare în general.