luni, aprilie 22, 2024
Trading.roTradingStop Loss Trading

Stop Loss Trading

Ce e un Stop Loss

Un stop loss în tranzacționare reprezintă o comandă plasată de către un trader pentru a limita pierderile pe o poziție deschisă. Este un instrument esențial în gestionarea riscurilor și în protejarea capitalului investit. Atunci când un trader plasează un stop loss, el stabilește un nivel de preț la care este dispus să închidă automat poziția pentru a limita pierderile în cazul în care prețul se mișcă împotriva sa.

Cum funcționează un stop loss

 1. Plasarea unui nivel de preț: Traderul decide un nivel de preț la care este dispus să accepte pierderi și să închidă poziția. Acest nivel poate fi determinat pe baza analizei tehnice sau a altor factori fundamentali care afectează piața.
 2. Plasarea comenzii de stop loss: Odată ce traderul decide nivelul de preț potrivit pentru stop loss, el plasează o comandă în platforma de tranzacționare pentru a activa automat închiderea poziției la acest nivel de preț.
 3. Protecția împotriva pierderilor excesive: Atunci când prețul ajunge la nivelul stabilit pentru stop loss, comanda este executată automat și poziția este închisă. Acest lucru ajută la protejarea capitalului traderului împotriva pierderilor excesive în cazul în care piața se mișcă împotriva previziunilor sale.

Stop loss-ul este o componentă crucială a strategiei de tranzacționare și ajută la reducerea riscurilor asociate cu volatilitatea pieței. Este important ca traderii să-și stabilească stop loss-urile în mod adecvat în funcție de nivelul lor de confort cu riscul și de strategia lor de tranzacționare.

Avantaje Stop Loss

 1. Protecția împotriva pierderilor mari: Un stop loss vă permite să setați un nivel maxim de pierdere acceptabil pentru fiecare tranzacție. Atunci când prețul atinge acest nivel, poziția este închisă automat, ajutându-vă să limitați pierderile înainte să devină prea mari.
 2. Reducerea emoțiilor: Tranzacționarea poate fi o activitate emoționantă și stresantă, iar deciziile luate sub impulsul emoțiilor pot duce la pierderi mari. Folosirea unui stop loss vă permite să stabiliți un plan de tranzacționare clar și să vă mențineți disciplina în fața fluctuațiilor pieței.
 3. Automatizarea procesului de gestionare a riscului: Prin stabilirea unui nivel de stop loss pentru fiecare tranzacție, puteți automatiza procesul de gestionare a riscului. Nu trebuie să monitorizați constant pozițiile deschise sau să luați decizii emoționale în timp real; stop loss-ul va acționa în mod automat atunci când prețul atinge nivelul stabilit.
 4. Flexibilitate în gestionarea tranzacțiilor: Folosirea unui stop loss vă permite să vă concentrați pe identificarea oportunităților de tranzacționare și pe planificarea strategiilor de intrare și ieșire, știind că există o modalitate automată de a gestiona riscul.
 5. Potențialul de a reduce pierderile pe termen lung: Limitarea pierderilor în tranzacționare poate contribui semnificativ la menținerea și creșterea capitalului de tranzacționare pe termen lung. Prin evitarea pierderilor mari, vă puteți concentra mai mult pe creșterea profiturilor și pe îmbunătățirea performanței generale a tranzacțiilor.

Folosirea unui stop loss în tranzacționare poate oferi multiple avantaje, inclusiv protecția împotriva pierderilor excesive, reducerea emoțiilor, automatizarea gestionării riscului și creșterea flexibilității în gestionarea tranzacțiilor. Este o unealtă esențială pentru traderii care doresc să-și protejeze capitalul și să își maximizeze potențialul de profit.

Dezavantaje Stop Loss

Deși stop loss-ul este o unealtă esențială în gestionarea riscurilor în tranzacționare, există câteva dezavantaje de luat în considerare:

 1. Execuție slippage: Uneori, în special în perioade de volatilitate extremă sau lichiditate redusă, prețul poate sări peste nivelul de stop loss, iar poziția să fie închisă la un preț mai rău decât cel stabilit inițial. Acest fenomen este cunoscut sub numele de slippage și poate duce la pierderi mai mari decât cele anticipate.
 2. Falsuri de mișcare: În unele cazuri, piața poate să își schimbe direcția temporar, declanșând stop loss-urile și apoi să revină la tendința inițială. Acest lucru poate duce la închiderea prematură a poziției și la pierderi înainte ca mișcarea de preț să continue în direcția dorită.
 3. Dependența de analiza tehnică: Plasarea unui stop loss se bazează adesea pe analiza tehnică a graficelor de prețuri. Cu toate acestea, piața poate fi influențată și de factori fundamentali sau evenimente neprevăzute, ceea ce poate duce la declanșarea stop loss-urilor în mod nepotrivit.
 4. Costuri suplimentare: Utilizarea stop loss-urilor poate implica costuri suplimentare, cum ar fi comisioanele pentru tranzacționare sau spread-urile mai mari. Aceste costuri trebuie luate în considerare atunci când se plasează ordinele de stop loss.
 5. Emoții și comportament irațional: Stabilirea unui nivel de stop loss poate duce la comportament irațional în rândul traderilor, precum modificarea frecventă a nivelului de stop loss sau renunțarea la aceasta în momente critice. Acest lucru poate afecta negativ procesul de luare a deciziilor și poate duce la pierderi suplimentare.

În ciuda acestor dezavantaje, stop loss-ul rămâne o unealtă esențială în strategiile de tranzacționare pentru gestionarea riscurilor și protejarea capitalului investit. Este important ca traderii să înțeleagă aceste dezavantaje și să le gestioneze corespunzător în cadrul strategiilor lor de tranzacționare.

Tipuri de Stop loss

Există mai multe tipuri de stop loss folosite în tranzacționare, fiecare având scopul său specific în gestionarea riscurilor și protejarea capitalului investit. Iată câteva dintre cele mai comune tipuri de stop loss:

 1. Stop loss fix: Acesta este cel mai simplu tip de stop loss și implică stabilirea unui nivel fix de preț la care o poziție va fi închisă automat pentru a limita pierderile. Traderul decide o valoare numerică pentru stop loss și o plasează înainte de a deschide o poziție.
 2. Stop loss dinamic: Acest tip de stop loss se ajustează în funcție de mișcările de preț din piață. De exemplu, un stop loss dinamic poate fi plasat la o anumită distanță procentuală sau numerică față de prețul curent de piață. Odată ce prețul se mișcă în favoarea poziției, stop loss-ul este ajustat în sus pentru a proteja profitul.
 3. Trailing stop loss: Acest tip de stop loss este similar cu stop loss-ul dinamic, dar se deplasează în direcția profitului. Atunci când prețul se mișcă în direcția favorabilă a poziției, trailing stop loss-ul se deplasează automat după prețul curent al pieței, păstrând o anumită distanță constantă.
 4. Stop loss bazat pe volatilitate: Acest tip de stop loss ia în considerare volatilitatea pieței și plasează stop loss-ul la o anumită distanță de preț în funcție de volatilitatea actuală a activului. Cu cât volatilitatea este mai mare, cu atât stop loss-ul este plasat mai departe de prețul curent al pieței, pentru a evita fi activat prematur de mișcările de preț aleatorii.
 5. Stop loss bazat pe timp: Acest tip de stop loss este legat de durata în care o poziție este deschisă. De exemplu, traderul poate seta un stop loss pentru a închide automat poziția după un anumit interval de timp, indiferent de evoluția prețului.

Fiecare tip de stop loss are avantaje și dezavantaje, iar alegerea celui potrivit depinde de strategia de tranzacționare a fiecărui trader și de condițiile pieței. Este important să se înțeleagă mecanismele și implicările fiecărui tip de stop loss înainte de a fi utilizat în tranzacționare.

Unde pun Stop Loss?

Plasarea stop loss-ului în tranzacționare este o decizie crucială și poate varia în funcție de strategia de tranzacționare a fiecărui trader, de preferințele personale și de analiza specifică a pieței. Cu toate acestea, există câteva locuri comune în care traderii își plasează adesea stop loss-urile:

 1. Sub nivelurile de suport sau peste nivelurile de rezistență: Suportul și rezistența sunt niveluri cheie pe graficele de prețuri și pot oferi indicații importante despre direcția viitoare a prețului. Mulți traderi își plasează stop loss-urile sub nivelurile de suport sau peste nivelurile de rezistență pentru a se proteja împotriva mișcărilor de preț adverse.
 2. În funcție de volatilitatea pieței: Unii traderi își ajustează nivelele de stop loss în funcție de volatilitatea actuală a pieței. În perioadele de volatilitate mai mare, aceștia ar putea să își plaseze stop loss-urile mai departe de prețul curent pentru a evita fi falsificați de mișcările bruște ale prețului.
 3. În conformitate cu indicatorii tehnici: Indicatorii tehnici, cum ar fi medii mobile sau oscilatori, pot oferi semnale despre direcția și forța mișcării prețului. Unii traderi își plasează stop loss-urile în concordanță cu semnalele generate de acești indicatori.
 4. Pe baza raportului risc-recompensă: Mulți traderi iau în considerare raportul risc-recompensă atunci când își plasează stop loss-urile. Acest lucru înseamnă că ei își aleg nivelul de stop loss astfel încât potențialul lor de câștig să fie de cel puțin de două ori mai mare decât pierderea potențială.
 5. În funcție de structura grafică: Uneori, traderii își plasează stop loss-urile în funcție de anumite modele sau structuri grafice, cum ar fi linii de trend sau formațiuni de lumânări. De exemplu, unii traderi ar putea să își plaseze stop loss-urile sub minimurile recente sau sub o lumânare particulară care a semnalat o inversare a tendinței.

Trailing Stop Loss

Trailing stop este un tip de stop loss care se deplasează automat pe măsură ce prețul de piață se mișcă în favoarea poziției deschise. Aceasta permite traderului să blocheze profitul în cazul unei mișcări pozitive a prețului, în timp ce totodată limitează pierderile în cazul unei schimbări nefavorabile a direcției pieței.

Iată un exemplu simplu pentru a ilustra modul în care funcționează trailing stop:

 1. Deschiderea poziției: Să presupunem că un trader deschide o poziție long (cumpărare) pe perechea valutară EUR/USD la prețul de 1,2000.
 2. Plasarea trailing stop: Traderul decide să plaseze un trailing stop la o distanță de 50 de pips de prețul de intrare. În acest caz, prețul de stop loss inițial este la 1,1950 (1,2000 – 50 pips).
 3. Mișcarea prețului: Pe măsură ce prețul de piață crește, trailing stop-ul se deplasează automat în sus pentru a bloca profitul și a proteja capitalul investit. Să presupunem că prețul ajunge la 1,2050.
 4. Deplasarea trailing stop: Trailing stop-ul se ajustează automat la 1,2000 (1,2050 – 50 pips), menținând o distanță de 50 de pips față de prețul curent. În acest fel, dacă prețul revine și atinge nivelul de 1,2000, poziția va fi închisă automat pentru a bloca profitul.
 5. Profitul blocat: Dacă prețul continuă să crească și ajunge la 1,2100, trailing stop-ul se va deplasa în continuare, păstrând o distanță de 50 de pips față de prețul curent. Aceasta permite traderului să blocheze profitul și să se protejeze împotriva unor eventuale mișcări de revenire a pieței.

În esență, trailing stop-ul urmărește prețul de piață în sus în cazul unei mișcări pozitive și se deplasează automat pentru a bloca profitul. Este important de menționat că, în unele cazuri, de exemplu în perioade de volatilitate extremă sau lichiditate scăzută, trailing stop-ul poate fi activat prematur și poate genera pierderi mai mari decât cele anticipate. De aceea, este crucial ca traderii să înțeleagă și să își gestioneze în mod corespunzător riscurile atunci când utilizează trailing stop-uri.

Stop Loss Garantant

Stop lossul garantat este o formă specială de stop loss oferită de anumite companii de brokeraj care oferă o garanție că poziția va fi închisă la prețul specificat, chiar și în cazul slippage-ului sau a lacunelor de preț. Iată câteva aspecte cheie legate de stop lossul garantat:

 1. Garanția de execuție: Cu un stop loss garantat, brokerul se angajează să execute comanda de stop loss la prețul specificat de către trader, indiferent de condițiile de piață sau de eventualele variații de preț. Acest lucru înseamnă că poziția va fi închisă la prețul specificat, fără a suferi slippage (variații de preț între momentul plasării comenzii și momentul execuției efective) sau fără a fi afectată de lacunele de preț (găuri în graficul de preț care rezultă din diferențe semnificative între prețul de închidere al unei lumânări și prețul de deschidere al lumânării următoare).
 2. Costuri suplimentare: Serviciul de stop loss garantat poate implica costuri suplimentare pentru traderi. Brokerii care oferă stop loss garantat pot percepe adesea o taxă suplimentară sau o marjă mai mare pentru a acoperi riscul lor în cazul în care trebuie să execute stop loss-ul la prețul specificat. Aceste costuri suplimentare trebuie luate în considerare atunci când se decide dacă să se utilizeze sau nu stop lossul garantat.
 3. Beneficii pentru traderi: Principala beneficiu al stop lossului garantat este certitudinea că poziția va fi închisă la prețul specificat, oferind astfel o protecție mai mare împotriva pierderilor neprevăzute cauzate de slippage sau lacune de preț. Acest lucru poate fi deosebit de util în perioade de volatilitate mare sau în condiții de piață instabile.
 4. Limitări: Este important să rețineți că stop lossul garantat poate fi disponibil doar pentru anumite tipuri de instrumente financiare sau pentru anumite condiții de tranzacționare. De asemenea, nu toate companiile de brokeraj oferă acest serviciu, iar acele care oferă pot avea reguli și condiții specifice legate de utilizarea acestuia.

În concluzie, stop lossul garantat oferă traderilor o protecție suplimentară împotriva pierderilor neprevăzute, garantând că poziția lor va fi închisă la prețul specificat, indiferent de condițiile de piață. Cu toate acestea, este important să se ia în considerare costurile suplimentare asociate cu acest serviciu și să se evalueze dacă beneficiile justifică aceste costuri.

Cristina Balan
Cristina Balan
Pasionata de tranzacționarea pe piețele financiare, Cristina are mai mult de 15 ani de experienta la diversi brokeri si pe pietele financiare. Ea analizează performanța instrumentelor financiare derivate si a actiunilor pentru investitori.
ARTICLES SIMILAIRES
error: Content is protected !!