duminică, iulie 21, 2024
Trading.roTradingCFD pentru începători

CFD pentru începători

Ce e un CFD?

Un CFD (Contract pentru Diferență) în tranzacționare este un instrument financiar derivat care permite investitorilor să profite de fluctuațiile prețurilor activelor subiacente, cum ar fi acțiunile, indicii, mărfurile sau valutele, fără a deține efectiv activele respective. În schimb, traderii încheie un contract cu un broker sau o instituție financiară pentru a specula asupra diferenței dintre prețul de deschidere și cel de închidere al poziției.

Caracteristici CFD Trading

 1. Tranzacționare pe marjă: CFD-urile permit tranzacționarea cu marjă, ceea ce înseamnă că traderii pot controla poziții mai mari decât valoarea contului lor prin intermediul împrumutului de capital de la broker.
 2. Speculație asupra direcției pieței: Traderii pot specula asupra direcției pieței, fie cumpărând (poziție lungă) pentru a profita de creșterea prețului activului, fie vânzând (poziție scurtă) pentru a profita de scăderea prețului.
 3. Fără deținere fizică a activului: O caracteristică distinctivă a CFD-urilor este că nu implică deținerea fizică a activului subiacent. Astfel, traderii nu trebuie să-și facă griji cu privire la stocarea sau livrarea activului cand fac trading.
 4. Diverse clase de active: CFD-urile pot fi utilizate pentru tranzacționarea unei game largi de clase de active, cum ar fi acțiuni, indici, mărfuri, valute și criptomonede, oferind astfel diversitate în opțiunile de tranzacționare.
 5. Lichiditate și accesibilitate: CFD-urile sunt adesea lichide și pot fi tranzacționate pe piețe globale, ceea ce oferă traderilor acces la o varietate de instrumente și oportunități de tranzacționare.
 6. Costuri și taxe: Tranzacționarea CFD-urilor implică anumite costuri și taxe, cum ar fi spread-urile, comisioanele și costurile de finanțare pentru tranzacțiile pe marjă, care trebuie luate în considerare în gestionarea riscului și a profitabilității.
 7. Risc și volatilitate: Ca orice instrument financiar derivat, tranzacționarea CFD-urilor implică un anumit nivel de risc, iar volatilitatea pieței poate duce la câștiguri mari sau pierderi semnificative pentru traderi.

Piețe financiare disponibile cu CFD

CFD-urile (Contracte pentru Diferență) sunt instrumente financiare care permit traderilor să speculeze asupra mișcărilor prețurilor unor active subiacente fără a deține activul în sine. Cu ajutorul CFD-urilor, poți tranzacționa o varietate largă de piețe financiare, inclusiv:

 1. Forex (Piața valutară): CFD-urile de pe piața valutară permit traderilor să speculeze asupra mișcărilor de preț ale perechilor valutare, cum ar fi EUR/USD, GBP/USD, USD/JPY etc.
 2. Acțiuni: CFD-urile de acțiuni permit traderilor să tranzacționeze prețurile acțiunilor unor companii listate la bursă, cum ar fi Apple, Google, Amazon etc. Fără a deține efectiv acțiunile, poți specula asupra mișcărilor de preț ale acestora.
 3. Indici bursieri: CFD-urile de indici bursieri permit traderilor să speculeze asupra evoluției prețurilor indicilor bursieri, cum ar fi S&P 500, Dow Jones, NASDAQ etc.
 4. Materii prime (Commodities): CFD-urile de mărfuri permit traderilor să tranzacționeze prețurile mărfurilor precum aurul, petrolul, argintul, cuprul etc.
 5. Criptomonede: CFD-urile de criptomonede permit traderilor să speculeze asupra prețurilor criptomonedelor populare precum Bitcoin, Ethereum, Litecoin, Ripple etc.
 6. Obligațiuni: CFD-urile de obligațiuni permit traderilor să tranzacționeze prețurile obligațiunilor guvernamentale și corporative, oferind astfel oportunități de investiție în piața obligațiunilor.
 7. ETF-uri (Exchange-Traded Funds): CFD-urile de ETF-uri permit traderilor să tranzacționeze prețurile ETF-urilor, care sunt fonduri tranzacționate la bursă ce urmăresc performanța unui indice sau a unui sector specific.

Cum investesc în CFD

 1. Deschideți un cont de tranzacționare: Accesați site-ul web al XTB și creați un cont de tranzacționare. Va trebui să furnizați informații personale și să completați procedura de verificare a identității.
 2. Depuneți fonduri: După ce contul dvs. este activat, depuneți fondurile în contul dvs. de tranzacționare utilizând metoda de plată acceptată de XTB.
 3. Accesați platforma de tranzacționare: După ce fondurile au fost depuse în contul dvs., conectați-vă la platforma de tranzacționare oferită de XTB. Aceasta poate fi o platformă web, o aplicație desktop sau o aplicație mobilă, în funcție de preferințele dvs.
 4. Navigați la piața dorită: Utilizați platforma de tranzacționare pentru a accesa piața pe care doriți să tranzacționați CFD-uri. XTB oferă o gamă largă de instrumente financiare, inclusiv acțiuni, indici, mărfuri, valute și criptomonede.
 5. Alegeți CFD-ul dorit: După ce ați accesat piața dorită, căutați CFD-ul specific pe care doriți să-l tranzacționați. De exemplu, dacă doriți să tranzacționați CFD-uri pe acțiuni, căutați numele companiei sau simbolul bursier corespunzător.
 6. Deschideți o poziție: După ce ați identificat CFD-ul dorit, deschideți o poziție de cumpărare (lungă) sau vânzare (scurtă), în funcție de direcția pe care o anticipați pentru prețul activului.
 7. Stabiliți dimensiunea tranzacției: Alegeți mărimea poziției pe care doriți să o deschideți și specificați alte detalii ale tranzacției, cum ar fi nivelul stop loss și nivelul take profit.
 8. Monitorizați poziția: După ce ați deschis poziția, monitorizați evoluția prețului activului subiacent și performanța poziției dvs. pe platforma de tranzacționare.
 9. Închideți poziția: La momentul potrivit, închideți poziția pentru a realiza profiturile sau pentru a limita pierderile. Puteți închide o poziție manual sau puteți seta ordine automate de închidere, cum ar fi ordinele stop loss și take profit.

Cei mai buni Broker CFD din Romania

 1. XTB
 2. Admiral Markets
 3. eToro
 4. Plus500
 5. IG
 6. Saxo Bank
 7. AvaTrade
 8. Vantage
 9. XM
 10. Interactive Brokers
 11. Tradeville
 12. Capex

15 Sfaturi CFD

 1. Înțelegeți produsul: Asigurați-vă că înțelegeți complet ce sunt CFD-urile, cum funcționează și care sunt riscurile implicate înainte de a începe să tranzacționați.
 2. Educație continuă: Continuați să vă educați în domeniul tranzacționării și să învățați despre diversele piețe și instrumente disponibile pentru a vă îmbunătăți abilitățile de tranzacționare.
 3. Planificați-vă strategia: Dezvoltați o strategie de tranzacționare clară și stabiliți obiective realiste înainte de a intra pe piață.
 4. Gestionarea riscului: Aplicați principiile de gestionare a riscului și utilizați ordine de stop-loss pentru a limita pierderile în cazul în care piața se mișcă împotriva dumneavoastră.
 5. Diversificarea portofoliului: Diversificarea portofoliului este importantă pentru a reduce riscul și a maximiza oportunitățile de profit. Nu concentrați prea mult capitalul într-un singur activ sau sector.
 6. Studiați piața: Analizați constant condițiile pieței și urmăriți știrile și evenimentele care pot influența prețurile activelor.
 7. Alegeți brokerul potrivit: Alegeți un site de trading de încredere și reglementat care să ofere o platformă de tranzacționare stabilă și funcționalități adecvate nevoilor dumneavoastră.
 8. Practicați pe un cont demo: Înainte de a tranzacționa cu bani reali, practicați pe un cont demo pentru a vă familiariza cu platforma de tranzacționare și pentru a testa strategiile fără a risca capitalul.
 9. Stabiliți obiective clare: Stabiliți obiective clare și realiste pentru fiecare tranzacție și respectați-le pentru a vă menține disciplina în tranzacționare.
 10. Monitorizați performanța: Urmați performanța portofoliului dumneavoastră și evaluați rezultatele tranzacțiilor pentru a identifica ce funcționează și ce nu.
 11. Fiți flexibili: Fiți pregătit să vă ajustați strategiile în funcție de schimbările condițiilor pieței și să adaptați la noile oportunități și provocări.
 12. Evitați emoțiile: Tranzacționarea emoțională poate duce adesea la decizii proaste. Încercați să rămâneți raționali și să vă bazați deciziile pe analiză și strategie, nu pe emoții.
 13. Reintrați învățarea: Tranzacționarea este un proces continuu de învățare. Fii deschis să înveți din greșelile tale și să îți îmbunătățești constant abilitățile de tranzacționare.
 14. Fiți disciplinați: Respectați planul de tranzacționare și rămâneți disciplinați în fața tentației de a devia de la strategie.
 15. Tranzacționare responsabilă: Nu investiți mai mult decât vă puteți permite să pierdeți și nu vă lăsați pradă impulsurilor. Tranzacționați responsabil și cu capul pe umeri.

Cheltuielile asociate tranzacționării CFD-urilor

Cheltuielile asociate tranzacționării CFD-urilor pot varia în funcție de brokerul și platforma de tranzacționare utilizate, precum și de tipul de activ tranzacționat și de condițiile pieței. Iată câteva dintre cheltuielile comune pe care un trader ar putea să le aibă atunci când tranzacționează CFD-uri:

 1. Spread-uri: Spread-ul este diferența dintre prețul de cumpărare și prețul de vânzare al unui CFD și reprezintă principalul mod prin care brokerii își câștigă veniturile. Spread-urile pot varia în funcție de lichiditatea activului și de condițiile pieței.
 2. Comisioane: Unii brokeri percep comisioane fixe sau variabile pentru fiecare tranzacție efectuată. Aceste comisioane pot fi percepute fie ca o sumă fixă pentru fiecare tranzacție, fie ca un procent din valoarea tranzacției.
 3. Swap-uri (Rollover fees): Dacă păstrezi o poziție deschisă peste noapte, este posibil să fii supus unui swap, care reprezintă costul sau venitul asociat cu menținerea poziției deschise peste ora de închidere a pieței. Aceste swap-uri pot fi pozitive sau negative, în funcție de direcția tranzacției și de ratele dobânzilor.
 4. Taxe de finanțare nocturnă: Anumite brokeri percep taxe suplimentare pentru păstrarea pozițiilor deschise peste noapte. Aceste taxe pot varia în funcție de broker și de condițiile pieței.
 5. Alte taxe și costuri: În plus față de spread-uri, comisioane și swap-uri, pot exista și alte taxe și costuri asociate cu tranzacționarea CFD-urilor, cum ar fi taxe de depozit sau retragere, taxe de inactivitate a contului sau taxe de conversie valutară (dacă tranzacționați într-o monedă diferită de cea a contului dumneavoastră).

Levierele disponibile pe CFD uri

Pe CFD-uri (Contracte pentru Diferență), nivelurile de levier disponibile variază în funcție de broker și de reglementările din diferite regiuni. Iată câteva dintre opțiunile comune de levier disponibile pe CFD-uri:

 • Levier Standard: Mulți brokeri oferă un levier standard, care poate varia de la 1:2 la 1:30 pentru clienții de retail, în funcție de clasa de active subiacente.
 • Levier Ridicat: Anumiți brokeri oferă niveluri de levier mai ridicate, care pot ajunge până la 1:500 sau chiar mai mult, dar aceste niveluri de levier înalte sunt de obicei disponibile pentru traderii profesioniști și pot să nu fie accesibile tuturor traderilor.
 • Levier Variabil: Unii brokeri oferă niveluri de levier variabile în funcție de clasa de active sau de condițiile pieței. De exemplu, levierul pentru perechile valutare majore poate fi diferit de cel pentru acțiuni sau mărfuri.

Este important de menționat că alegerea nivelului de levier depinde de toleranța la riscuri a traderului și de capacitatea sa de a gestiona riscul asociat cu un levier mai mare. Un levier mai mare poate amplifica atât câștigurile, cât și pierderile, deci este crucial să-l folosești cu precauție și să aplici o gestionare eficientă a riscului.

Vocabular CFD

Când investești cu CFD-uri (Contracte pentru Diferență), este important să înțelegi anumite termeni și concepte specifice. Iată un vocabular esențial:

 1. CFD (Contract pentru Diferență): Un instrument financiar derivat care permite investitorilor să profite de fluctuațiile prețurilor activelor subiacente, fără a deține efectiv activul.
 2. Activ subiacent: Este instrumentul financiar sau activul pe care se bazează CFD-ul. Poate fi o acțiune, un indice, o marfă, o pereche valutară sau chiar criptomonede.
 3. Long: Poziția deschisă prin cumpărarea unui CFD, în speranța că prețul activului subiacent va crește.
 4. Short: Poziția deschisă prin vânzarea unui CFD, în speranța că prețul activului subiacent va scădea.
 5. Levier: Utilizarea capitalului împrumutat pentru a crește potențialul de profit. Cu toate acestea, crește și riscul de pierdere.
 6. Marjă Trading: Suma de bani necesară pentru a deschide și menține o poziție CFD. Este o fracțiune din valoarea totală a poziției.
 7. Marjă inițială: Suma de bani necesară inițial pentru a deschide o poziție CFD.
 8. Marjă de întreținere: Suma minimă de bani necesară pentru a menține o poziție CFD deschisă. Dacă marja scade sub acest nivel, brokerul poate solicita o suplimentare a fondurilor.
 9. Stop Loss: Un ordin care limitează pierderile, stabilind un preț minim la care poziția va fi închisă automat.
 10. Take Profit: Un ordin care stabilește un preț la care poziția va fi închisă automat pentru a încasa profitul.
 11. Spread: Diferența dintre prețul de cumpărare și prețul de vânzare al unui CFD. Reprezintă comisionul perceput de broker.
 12. Rollover (Swaps): Costurile asociate cu menținerea unei poziții CFD peste noapte. Pot fi costuri sau chiar câștiguri, în funcție de direcția și tipul poziției.
 13. Volatilitate: Măsura fluctuațiilor de preț ale unui activ subiacent. Volatilitatea ridicată poate amplifica riscul și potențialul de profit.
 14. Analiză tehnică: O metodă de analiză a pieței care se bazează pe grafice și indicatori tehnici pentru a identifica modele și tendințe.
 15. Analiză fundamentală: O metodă de analiză a pieței care se bazează pe evenimente economice și financiare pentru a evalua valoarea fundamentală a unui activ.
 16. Simulator de trading: O platformă software care simulează mediul de tranzacționare în timp real, fără a implica riscuri financiare. Este utilizată pentru practică și îmbunătățirea abilităților de tranzacționare.
 17. Cont de trading: Un cont deschis la un broker pentru a efectua tranzacții pe piață. Poate fi un cont real sau un cont demo pentru practică.
 18. Lot Trading: Unitatea standard de măsură pentru dimensiunea unei tranzacții în tradingul forex. Un lot standard este de obicei echivalent cu 100.000 de unități monetare, dar există și alte tipuri de loturi, precum mini loturi sau micro loturi.
 19. Pip Trading: Unitatea de măsură a schimbării prețului într-o pereche valutară. De obicei, este cea de-a patra sau a cincea zecimală în prețul unei perechi valutare. De exemplu, o schimbare de preț de la 1,2000 la 1,2001 reprezintă o creștere de un pip.

Acestea sunt doar câteva din termenii esențiali pe care ar trebui să-i cunoașteți când investiți cu CFD-uri. Înțelegerea acestor concepte vă va ajuta să tranzacționați mai eficient și să gestionați mai bine riscul în timpul activității de tranzacționare.

Avantaje CFD

 1. Acces la Diverse Piețe Financiare: CFD-urile permit accesul la o gamă largă de piețe financiare, inclusiv acțiuni, indici bursieri, mărfuri, valute și obligațiuni, totul dintr-o singură platformă de tranzacționare.
 2. Posibilitatea de a Tranzacționa Pe Ambele Direcții: Cu CFD-uri, poți profita atât de mișcările ascendente, cât și de cele descendente ale prețurilor, ceea ce oferă mai multe oportunități de tranzacționare.
 3. Levier Financiar: CFD-urile permit utilizarea unui levier financiar, ceea ce înseamnă că poți controla o poziție mai mare decât capitalul tău disponibil. Acest lucru poate amplifica potențialul de profit, dar trebuie utilizat cu precauție, deoarece poate crește și riscul de pierdere.
 4. Costuri Reduse: Costurile asociate tranzacționării CFD sunt adesea mai mici decât cele ale tranzacționării directe a activelor subiacente, deoarece nu implică deținerea fizică a activului.
 5. Lichiditate Mare: Piețele CFD sunt adesea foarte lichide, ceea ce înseamnă că poți intra și ieși din poziții cu ușurință, chiar și pentru active mai puțin cunoscute.
 6. Diversificare a Portofoliului: Prin tranzacționarea CFD-urilor, poți diversifica portofoliul tău, accesând o varietate de clase de active și piețe globale.
 7. Flexibilitate în Dimensiunea Tranzacțiilor: CFD-urile permit deschiderea de poziții de tranzacționare de dimensiuni variabile, ceea ce înseamnă că poți ajusta dimensiunea poziției în funcție de strategie și de capitalul disponibil.
 8. Tranzacționare Pe Termen Scurt sau Lung: CFD-urile sunt potrivite pentru tranzacționarea pe termen scurt sau lung, oferind flexibilitate în ceea ce privește orizontul de timp al tranzacțiilor.

Riscuri CFD

Tranzacționarea CFD-urilor (Contracte pentru Diferență) vine cu anumite riscuri pe care traderii trebuie să le ia în considerare înainte de a intra pe piață. Iată câteva dintre principalele riscuri asociate cu tranzacționarea CFD-urilor:

 1. Riscul de pierdere a capitalului: Tranzacționarea CFD-urilor implică un nivel ridicat de risc și poate duce la pierderea întregului capital investit sau chiar la pierderi mai mari decât capitalul inițial. Leverage-ul utilizat în tranzacționarea CFD-urilor poate amplifica aceste pierderi.
 2. Riscul de volatilitate: Piețele financiare pot fi extrem de volatile, ceea ce înseamnă că prețurile activelelor subiacente pot să se schimbe rapid și în mod imprevizibil. Această volatilitate poate duce la pierderi substanțiale pentru traderi.
 3. Riscul de lichiditate: Anumite CFD-uri pot avea lichiditate redusă, ceea ce înseamnă că poate fi dificil să executați tranzacții la prețurile dorite sau să ieșiți rapid din poziții. Acest lucru poate duce la pierderi suplimentare sau la dificultăți în gestionarea riscurilor.
 4. Riscul de contrapartidă: Tranzacționarea CFD-urilor implică în general o relație contractuală între trader și broker. Există riscul ca brokerul să nu își respecte obligațiile contractuale sau să intre în insolvență, ceea ce ar putea afecta fondurile traderilor.
 5. Riscul de slippage: Slippage-ul se referă la diferența dintre prețul la care un trader plasează o comandă și prețul la care comanda este executată în realitate. În condiții de piață volatile sau cu lichiditate redusă, slippage-ul poate fi mai mare, ceea ce poate duce la pierderi suplimentare pentru traderi.
 6. Riscul de gap: Gaps-urile sunt diferențele mari între prețurile de închidere și deschidere pe piața financiară, care pot apărea în timpul perioadelor de volatilitate extremă sau în urma anunțurilor de știri importante. Aceste gaps-uri pot avea un impact semnificativ asupra pozițiilor deschise de traderi.

Este important ca traderii să înțeleagă aceste riscuri și să tranzacționeze responsabil, utilizând o gestionare adecvată a riscului și fiind conștienți de potențialele pierderi. De asemenea, este recomandabil să căutați întotdeauna sfaturi și să vă educați înainte de a intra în tranzacționare și să utilizați conturi demo pentru a vă familiariza cu platforma și strategiile de tranzacționare înainte de a trece la tranzacționarea cu bani reali.

Cristina Balan
Cristina Balan
Pasionata de tranzacționarea pe piețele financiare, Cristina are mai mult de 15 ani de experienta la diversi brokeri si pe pietele financiare. Ea analizează performanța instrumentelor financiare derivate si a actiunilor pentru investitori.
ARTICLES SIMILAIRES

2 COMENTARII

error: Content is protected !!