marți, iunie 18, 2024
Trading.roActiuniCe sunt Investitiile Pasive ?

Ce sunt Investitiile Pasive ?

Definiție Investiții Pasive

Investițiile pasive sunt o strategie de investiții în care investitorul își construiește un portofoliu și îl menține pe termen lung, fără a efectua tranzacții frecvente sau schimbări semnificative. Acest tip de investiție se bazează pe ideea că, în timp, performanța piețelor financiare în general va crește, iar investitorul va beneficia de această creștere pe termen lung. Principala diferență față de investițiile active constă în abordarea mai puțin activă și în minimizarea intervenției constante a investitorului în gestionarea portofoliului.

Caracteristici ale investițiilor pasive:

 1. Diversificare automată: Investițiile pasive de obicei implică crearea unui portofoliu diversificat, care acoperă o gamă largă de active financiare, cum ar fi acțiuni, obligațiuni și altele. Aceasta ajută la reducerea riscului asociat cu fluctuațiile piețelor individuale.
 2. Replicarea unui indice: O metodă comună în investițiile pasive este urmărirea unui indice de referință, cum ar fi indicele S&P 500 pentru acțiuni americane sau un indice global. Fondurile indexate, ETF-urile (fonduri tranzacționate la bursă) și alte instrumente financiare pot fi utilizate pentru a obține expunerea la aceste piețe.
 3. Costuri reduse: Investițiile pasive sunt adesea asociate cu costuri mai reduse în comparație cu investițiile active. Deoarece nu necesită o gestionare activă constantă, comisioanele de tranzacționare și taxele asociate pot fi reduse.
 4. Strategie pe termen lung: Investitorii pasivi sunt, în general, orientați către obținerea de randamente pe termen lung, evitând să încerce să prezică mișcările pe termen scurt ale piețelor.
 5. Eficiență fiscală: Deoarece investițiile pasive implică adesea o tranzacționare mai redusă, pot oferi o mai bună eficiență fiscală, deoarece impun mai puține evenimente de impozitare.
 6. Investițiile pasive sunt populare în rândul investitorilor care doresc să minimizeze riscul asociat cu deciziile de investiții individuale și care cred în potențialul creșterii pe termen

Care sunt Instrumentele Financiare cu care pot face investiții pasive ?

Există mai multe instrumente financiare prin care poți realiza investiții pasive, adică investiții în care nu trebuie să fii activ în gestionarea portofoliului tău. Iată câteva opțiuni comune:

 1. ETF-uri (Exchange-Traded Funds): ETF-urile sunt fonduri de investiții tranzacționate la bursă, care urmăresc un anumit indice, sector sau tematică. Acestea oferă diversificare automată și sunt tranzacționate pe parcursul zilei, asemenea acțiunilor.
 2. Fonduri mutuale: Fondurile mutuale sunt gestionate de profesioniști și investesc într-o varietate de active, cum ar fi acțiuni, obligațiuni sau alte instrumente financiare. Există fonduri mutuale cu administrare activă și pasivă.
 3. Indici de piață: Investirea în indici de piață, cum ar fi S&P 500, este o metodă pasivă de a participa la performanța pieței globale, fără a alege individual acțiuni.
 4. Obligațiuni: Obligațiunile sunt titluri de valoare care reprezintă datorii emise de guverne, companii sau alte entități. Investiția în obligațiuni poate oferi venituri constante și un grad mai mare de siguranță față de acțiuni.
 5. Depozite la termen: Acest instrument implică plasarea unei sume de bani la o bancă pentru o perioadă fixă de timp, la un anumit nivel de dobândă. Este o opțiune mai conservatoare, dar oferă siguranță.
 6. Actiuni cu Dividende Lunare: Investițiile în acțiuni care plătesc dividende regulate pot oferi venituri pasive sub formă de plăți periodice.
 7. Real Estate Investment Trusts (REIT-uri): REIT-urile permit investitorilor să participe la piața imobiliară fără a cumpăra proprietăți fizice. Acestea distribuie adesea dividende atractive.

Cum investesc in Acțiuni și ETF-uri cu XTB ?

 1. Deschideți un Cont de Tranzacționare: Înregistrați-vă pe platforma XTB și deschideți un cont de tranzacționare. Completați detaliile necesare și îndepliniți cerințele de verificare a identității.
 2. Finanțați Contul: Alimentați contul de tranzacționare cu fondurile necesare utilizând metodele de finanțare disponibile, cum ar fi transferul bancar sau cardul de credit.
 3. Accesați Platforma de Tranzacționare: Logați-vă pe platforma XTB cu datele de autentificare.
 4. Navigați la Instrumentele Financiare Dorite: Utilizați funcțiile de căutare sau navigare ale platformei pentru a găsi acțiunile sau ETF-urile pe care doriți să le cumpărați.
 5. Analizați Informațiile Despre Instrumente: Studiați informațiile detaliate despre acțiunile sau ETF-urile alese. Analizați graficele, știrile recente și orice altă informație relevantă.
 6. Plasați un Ordin: Alegeți tipul de comandă (la prețul pieței sau limitată), introduceți cantitatea pe care doriți să o cumpărați și confirmați tranzacția.
 7. Confirmați Tranzacția: După ce ați verificat detaliile tranzacției, confirmați pentru a finaliza achiziția.
 8. Monitorizați Portofoliul: Urmăriți evoluția portofoliului pe platforma XTB. Puteți vedea informații despre activele cumpărate, performanță, și alte date relevante.
 9. Gestionați Riscurile: Utilizați instrumentele de gestionare a riscurilor disponibile, cum ar fi ordinele stop-loss, pentru a limita eventualele pierderi.
 10. Consultați Resursele de Educație Financiară: XTB oferă adesea resurse educaționale și analize de piață. Aprofundați-vă cunoștințele pentru a lua decizii mai informate.

Cum Deschid Planul de Investiții

 1. Deschide platforma XTB pe telefon, selectează “Începe să economisești investind”.

2. Alege în ce ETF-uri vrei să investești.

etf

3. Selectează alocarea > Câți bani efectiv vrei să pui în fiecare din instrumentele financiare respective.

4. Dacă dorești, dă-i un nume personalizat, de exemplu “Investiția Mea” sau “Bani pentru Pensie” sau “Barosanul” – e investiția ta, o poți numi cum vrei 🙂

5. Alimentează planul de investiții. Ai 3 opțiuni :

 • Card de Debit
 • Contul XTB
 • Transfer Bancar

5. Investește suma dorită. Poți defini și frecvența la care să pui banii în planul de investiții. Este foarte simplu.

Cristina Balan
Cristina Balan
Pasionata de tranzacționarea pe piețele financiare, Cristina are mai mult de 15 ani de experienta la diversi brokeri si pe pietele financiare. Ea analizează performanța instrumentelor financiare derivate si a actiunilor pentru investitori.
ARTICLES SIMILAIRES
error: Content is protected !!